Nem csak nálunk fut MICU: íme pár példa a nagyvilágból… Segíts a MICU-nak!

A magyar MICU-t sokan jól ismerik: sok ezer kritikus állapotban lévő embert szállít évente egyik pontból a másikba. A MICU-nak most rád van szüksége: év végéig össze kell gyűjtenünk a pénzt egy új autóra!

A MICU fontos küldetést tölt be Magyarországon: az ország egyetlen mozgó intenzívosztályaként kritikus állapotban lévő betegeket szállít egyik pontból a másik pontba. Most nagy szüksége van a segítségedre, mivel év végére új járművet kell vásárolnunk. Kollégánk az előző cikkünkben bemutatott pár berendezést, amit a MICU fedélzetén találunk:

MICU-k azonban nem csak Magyarországon futnak! Ebben a rövid cikkben pár izgalmas példát mutatunk be a nagyvilágból.

Közben továbbra is arra kérünk, hogy amennyiben megteheted, SEGÍTS A MICU-NAK!

Dubaj: a világ leghosszabb mentőjárműve

A dubaji mentőszolgálat büszkélkedhet a világ leghosszabb mentője címmel.

A dubaji mentőszolgálat egyébként kétszer is bekerült a Guiness-rekordok könyvébe, egyszer a világ leggyorsabb mentőszolgálataként, másodszor pedig szintén egy járműspecifikus rekorddal: a világ legnagyobb hegyimentő-busza címmel.

A képen látható jármű a dubaji MICU-flotta egyik tagja – a szóló Mercedes Benz Citaro alapokra épített jármű 12, az ugyanarra a típusra alapuló csuklós jármű hossza 20,03 méter hosszú.

A jármű tömeges baleseti egységként dolgozik, 123 fő szállítására alkalmas, könnyebb és súlyosabb sérülteket is ellát.

Érdekessége, hogy több lélegeztetésre szoruló, kritikus állapotban lévő beteget is el tud szállítani. Felszereltsége között megtalálható a röntgenkészülék és a műtőasztal is, ahol kisebb beavatkozásokat is gyorsan el lehet végezni.

Vajon összegyűlik-e annyi adomány a gyűjtésünkből, hogy egyszer egy ilyen komplex jármű beszerzését is megfontoljuk? Mindenesetre most arra kérünk, hogy a hazai MICU további munkájának érdekében SEGÍTS A MICU-NAK!

Svéd MICU: intenzív transzport Stockholmból

A Stockholmot és agglomerációját ellátó Ambulanssjukvården i Storstockholm AB üzemelteti ezt a Scania R 410 alapokra épített mentőegységet, ami kizárólag mobil intenzív osztályként funkcionál.

Érdemes megtekinteni az oldalt látható emelőfalat: innen történik a beteg be- és kiemelése a járműbe. Ezek a hátfalak, bár egyszerűnek tűnnek, nagyon fontosak lehetnek a betegmozgatásnál: egy olyan beteg mozgatása, aki éppen intenzív ellátásban részesül, kimondottan veszélyes és nagy gyakorlatot igénylő feladat. A rákapcsolt készülékekkel együtt sokkal kockázatmentesebben mozgatható, ha van a járműnek ilyen tulajdonsága.

A svéd jármű fejlesztői a betegmozgatásra különösen nagy figyelmet fordítottak, hiszen különleges, intenzíves szállításra kifejlesztett hordágy található benne. Erre a hordágyra szerelhetők fel a szükséges műszerek, vagy az oxigénellátó rendszer is.

A magyar MICU is országszerte lát el kritikus szállítási feladatokat. Működése bztosítása érdekében most arra kérünk, SEGÍTS A MICU-NAK!

Németország: a magyar MICU legközelebbi rokona

A mi MICU-nk legközelebbi rokona talán a német Vöröskereszt által üzemeltetett mobil intenzív osztály.

A jármű egy STRYKER POWER-PRO XT hordággyal szerelve érkezik, ami egy kimondottan jó minőségű eszköz intenzív betegszállításra.

A magyar MICU legnagyobb kihívásokkal járó, sikeres szállításai a közelmúltban azok voltak, amikor az úgynevezett ECMO (extracorporalis membrán oxigenátor) készülékkel kezelt betegeket kellett szálltanunk. Az ECMO gyakorlatilag egy „szívmotor”, ami kritikus állapotú szívelégtelenségben, keringésösszemolás esetén úgy biztosítja a testen kívüli keringtetést, hogy közben részben vagy egészben a szív munkáját is átveszi. A magyar MICU egyik legösszetettebb szállítási feladata volt például egy szegedi fiatalember Budapestre történő szállítása, akit ECMO keringetéssel kellett eljuttatni a fővárosi intézménybe, ahol sikeres szívátültetésben részesült.

A német MICU kimondottan az ECMO készülékes szállításhoz kiképzett speciális személyzettel szolgál a német utakon.

Az új magyar MICU jó eséllyel hasonló lesz, mint a német jármű – amennyiben összegyűlik az ehhez szükséges több tízmillió forint. Éppen ezért kérünk, hogy SEGÍTS A MICU-NAK!